קרדיט:canva

אנשים שלבשו את בגדי הספורט, מילאו את הבקבוק במים ועיטרו את מצחם בסרט סופג זיעה לא מתכננים לדעת מקרוב מה זו תאונת ספורט. הן יכולות לקרות בלי קשר לתכנונים, ועבור רבות מהן ניתן לקבל פיצוי גם כאשר נדמה שהאחריות היא אצל הספורטאי. יש שיגידו כי שווה מאוד לבדוק – ספציפית עם עורך דין נזיקין המתמחה בתחום, ומכיר את כל הניואנסים הקטנים כדי לגלות את הזוויות הנכונות לפיצויים.

מה הן תאונות ספורט מקצועיות?

כשמדברים על תאונות ספורט מקצועיות, מדברים על אדם שמשתכר מעיסוק בספורט כלשהו, לרבות במסגרת של קבוצה או נבחרת ספורט. לשם דוגמה ניתן לחשוב על מתאבקים, אצנים, וכן הלאה. אנשים כאלה מבוטחים על פי חוק הספורט – לרבות באימונים, תחרויות ומשחקים.

יש לזכור שכשמדובר על ספורטאי מקצועי, תאונת ספורט משמעה פגיעה ברמה הפיזית כמו גם בממד השתכרותי. ביכולתו לממש זכויות לפיצויים בגין אותה תאונה, תוך שימוש במספר כלים.

ביטוח ארגוני

חוק הספורט במדינת ישראל מסביר כי לכל ארגון ספורטיבי או אגודה חובה לביטוח הספורטאים החברים בה. אם ספורטאי מדווח על תאונת ספורט במסגרת פעילות ארגונית (כמו משחק, תחרות או אימון), ישנה פוליסת ביטוח שכבר נרכשה בידי המעסיק עבורו.

הפוליסה מפרטת את סוג הביטוח, המקרים המכוסים, סכומים ביטוחיים ושלל פרטים אחרים. לשם דוגמה, יכול להיות שהיא תעניק פיצוי עבור אובדן ימי עבודה, טיפול רפואי ואפילו מוות.

ביטוח פרטי

יש לציין כי תגמולים ביטוחיים מטעם הפוליסה שנרכשה מכוח חוק הספורט לא תייתר את זכות הספורטאי להגשת תביעה ביטוחית מפאת פוליסה ביטוחית אחרת שאולי רכש (כמו פוליסת נכות מתאונה, תאונות אישיות, אובדן כושר עבודה וכו') למעט אם ישנה פוליסה שאכן מחריגה באופן מפורש אירועי ספורט או ספציפית, אירועי ספורט מהסוג שהמבוטח מבקש לפדות בעבורם את כספי הפוליסה. בשורה התחתונה, ניתן לבדוק איזו זכויות ביטוחיות מגיעות לספורטאי מתוקף כל פוליסה נוספת שאולי קיימת לזכותו.

כיצד עורך דין יכול לעזור?

עורך דין יכול לסייע לספורטאי לזהות את שלל הפוליסות הקיימות עבורו ולבדוק אם האירוע אכן מכוסה בידיהן או שמא מוחרג מהן. החרגה מתארת תנאי אשר מוציא מהכיסוי מצבים מסוימים, לדוגמה, פעילות ספורטיבית מקצועית. אם אותו אירוע לא הוחרג יכול להיות כי יש לספורטאי אפשרות לקבל פיצוי נוסף גם מחברת הביטוח המבטחת את הפעילות המקצועית של הארגון כמו גם מחברת הביטוח הפרטית של הספורטאי.

זכויות מול המוסד לביטוח לאומי

מעבר לכל זה, יכול להיות כי לספורטאי זכויות ותגמולים מהמוסד לביטוח לאומי, שכן המוסד מבטח אזרחים רבים במדינת ישראל. אם הספורטאי מדווח על נכות עקב תאונה שהתרחשה במסגרת העיסוק, יש באפשרותו להגיש תביעה על מנת לקבל הכרה בתאונה כפגיעת עבודה של ממש ולעמוד בפני וועדה רפואית שתקבע דרגת נכות.

אם קיבל הכרה בכך, יזומן לוועדה רפואית כאמור על מנת לקבל אחוזי נכות. על פי ממצאי הוועדה יכול להיות שתהיה לו זכאות לקבלת מענק ו/או קצבת נכות.

לבדוק למי יש אחריות

יש לציין, שבהינתן ליקויים במתקן אשר התרחשה בו הפעילות הספורטיבית, לספורטאי אפשרות להגיש תביעת נזיקין כנגד מתקיני ו/או בעלי המתקן, או מפעילי המתקן ושלל גורמים אחרים. מגרש שאינו מתוחזק כמו שצריך, באופן שעשוי לאפשר תאונת ספורט עשוי לצייד את הספורטאי בעילה להגשת תביעת פיצויים כנגד הגוף האחראי על המגרש עצמו או על תחזוקת המגרש. במקרים רבים, אם מדובר במגרש ציבורי, יכול להיות שזו תהיה המועצה המקומית.

אם הוגשה תביעה כנגד הגורם האחראי וגם כנגד המוסד לביטוח לאומי – יכול להיות שבתי המשפט יקזזו בין התגמולים.

אחריות במסגרת ימי כיף או גיבוש

האם רק ספורטאים מבוטחים וזכאים לזכויות על פי דין? לא כך בלבד. גם אנשים שלא עוסקים בספורט במקצוע, אלא משתתפים בו במסגרת ימי כיף או ימי גיבוש במקום העבודה. בין אם מדובר על פעילויות ספורטיביות אתגריות יותר או פחות, הם עושים לדווח על נזקים.

במקרה שכזה ניתן לבדוק אם הם לא נשמעו להוראות, או אם המפעיל התרשל או שקרה משהו אחר. אם מדובר בתאונת שהתרחשה במסגרת העבודה, הרי שגם למעסיק יכולה להיות אחריות במקרים מסוימים.

לעובדים זכויות לתביעת נזיקין מול מהעסיק ואולי גם אל מול המוסד לביטוח לאומי.

אחריות ביטוחית בחדרי כושר

פעילות ספורטיבית אחרת שניתן להגיש עבורה תביעה היא בשל זו המתרחשת במסגרת אימון בחדר כושר. יש שחושבים כי כל פציעה, חבלה או החלקה בטריטוריה מבוטחת משמעה פיצוי יעיל ומסודר. כל נזק יכול להיות בר פיצוי בהינתן קיומם של תנאים מסוימים. במילים אחרות, על המתאמן להוכיח כי הצד המזיק התרשל. או שהתנהלותו חרגה מסטנדרט התנהגות סביר שיש לצפות מכל אדם המנהל פעילות שכזאת לעמוד בו. במילים אחרות, להצביע על פגמים וכשלים בהתנהלות המפעיל אשר מצדיקים טענת נזיקין.

לשם דוגמה, אם מתאמן היה על מכשיר כושר, החליק וקיבל פציעה – יש לבדוק אם המכשיר לא היה תקין, כי במקרה זה ניתן לדבר על התרשלות והמתאמן אכן עשוי להיות זכאים לפיצויים. אך אם מתאמן החליק בשל שימוש לא מהימן בפייסבוק, ועל כן איבד אחיזה ועף – אין לחדר הכושר אחריות הוגנת במצב.

לשם דוגמה נוספת, החלקה בכניסה לחדר הכושר עקב רצפה רטובה מבלי שהיה שלט או אינדיקציה כלשהי על מידת רטיבותה, עשויה לזכות את המחליקים בפיצויים. אך החלקה על שרוך שלא נקשר בנעל כמו שצריך, או כזה שפשוט היה תחוב לתוך הנעל על מנת לקבל לשוות לנעל מראה מעוצב ומגניב, לא קשורה למפעילי המקום.

על בסיס כל זה, יש שישאלו מה לגבי תאונות ספורט אשר התרחשו בחדרי כושר ביתיים ומאולתרים. כלומר, אימוני כושר שהתרחשו בחלל ביתי, עם ציוד ביתי – בביתו של המאמן. במקרה זה, יש לבדוק אם פעילות המאמן מבוטחת ואם אכן הייתה התרשלות.

אך מה הדין כאשר מדובר על מרחב פתוח – נניח בעת רכיבה על אופניים. במקרה שכזה יש לבדוק מה גרם לתאונה. אולי מהמורה בכביש – שלא הייתה אמורה להיות שם. אולי פגם באופניים.  אולי דברים שהיו בדרך שלא אמורים להיות בו. ניתן לבדוק היכן נמצאת האחריות ואם ישנה עילת תביעה.

לא כל אירוע עם נזק מביא עימו עילה שכזו. על מנת להגיש תביעה יש להוכיח אחריות צד שלישי, נזק וקשר סיבתי ביניהם.

זכויות למול המוסד לביטוח לאומי

כאשר תאונת ספורט קשורה להקשר תעסוקתי, יכול להיות שהמוסד לביטוח לאומי יכיר בה כפגיעה בעבודה ועל פי כן יזכה את התובע בגמלאות שהחוק מעניק לרשותו (כמו קצבת נכות או מענק חד פעמי). במקרים מסוימים, יכול להיות שתהיינה זכאות לזכויות גם עבור תאונות אשר לא התרחשו במסגרת עבודה.

ישנו ענף תאונות במוסד לביטוח לאומי שיכול לזכות את המבוטח בהחזר של עד 75 אחוזים מהשכר ברבעון שקדם למועד התאונה המבוטחת עד פרק זמן של 90 ימים ממועדה, אם הוא מדווח על כך שהוא בחופשת מחלה ולא מתכוון לעבוד. לאחר תקופה זו, אם עדיין ידווח על קשיים בחזרה לשגרת עבודה, יהיה ניתן לבחון אם הוא עומד בתנאי זכאות לקבלת קצבת נכות בענף נכות כללית במוסד.

למידע נוסף על נושא זה וקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר עם משרדנו, אשר מייעץ ומייצג לקוחות מעל לשני עשורים, כמו גם זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here