שאלה זו חוזרת הרבה אצל מי שנוסע לתקופות ממושכות ולא יודע לפעמים מתי יחזור לחיות בישראל והאם הוא רוצה בכך. ישראלים רבים מחפשים כעת את הפתרונות החוקיים לעשות רילוקיישן או לצאת לחיי נוודות מרתקים בעולם לבד או עם משפחה, ורוצים להסדיר את הזכויות והחובות שלהם לפני כן. הסיבות לכך ברורות – לא להישאר חייבים לרשויות המס, מצד אחד, וגם לא ליצור בעיה כאשר ירצו לחזור לישראל בעתיד הרחוק ואז יתקשו להסדיר את מעמדם כדי לשמור על זכויות האזרח שלהם, בעיקר זכויות סוציאליות. הפתרון לכך פשוט אם כי מחייב כנות ושיתוף פעולה מלא לצורך ביצוע מהלך שנקרא ניתוק תושבות. זהו מהלך שבמסגרתו אינכם מוותרים על אזרחותכם אבל כבר לא נחשבים לתושבי ישראל משום שמרכז חייכם כבר אינו כאן. יש מכסה של ימים שבה צריך לעמוד על מנת להוכיח זאת, יחד עם אסמכתאות נוספות שיש להגיש. משרד שגיא ושות' ישמח לעזור לכם בכל המידע וההליכים שנדרשים לשם כך כדי לעשות זאת נכון.
מה צריך לעשות כדי לנתק תושבות?
מילוי טופס 1348 לניתוק תושבות הוא המהלך הראשי שלכם על מנת לקבל מעמד כזה, אולם חשוב לדעת שזה לא מסתכם בכך. הטופס מחייב מענה מדויק ומלא על שאלות רבות שבודקות האם אתם באמת כבר לא חיים בישראל ולא רואים בה את מרכז חייכם מכל הבחינות, או שאתם רוצים פשוט להתחמק מתשלום מס. כשאתם עונים על הטופס תתבקשו לספק הוכחות לכך שאתם חיים וגרים במדינה אחרת, מהו מקור ההכנסות שלכם או המקור שעליו אתם חיים, היכן המשפחה שלכם חיה וטיב קשריכם אתה והאם יש לכם ילדים שלומדים בחו"ל ורשומים רשמית למוסדות חינוך שם. תצטרכו גם להוכיח שאין לכם נכסים בישראל וקניתם או שכרתם נכס למגורים בחו"ל, כדי להבטיח שאינכם חיים פה.
לחזור ולהסדיר הכל מראש
אם תחליטו לחזור לישראל ולחדש את התושבות שלכם, במעמד תושב חוזר, תצטרכו לעשות זאת שוב באמצעות הגשת טופס לרשויות המס ובעיקר לביטוח לאומי. 30 יום לפני החזרה הרשמית מלאו טופס תושב חוזר ותיק ושלחו כל מה שמוכיח שאתם אכן חוזרים לחיות כאן ותוכלו לחדש את התושבות שלכם. אם לא עשיתם זאת מראש אפשר לעשות זאת במהלך החודשים הראשונים ורצוי מאוד להסדיר את כל הרישומים לרשויות המס השונות כדי לא לצבור חובות. משרד שגיא ושות' מלווים אתכם במהלכים אלה ומסייעים לכם לטפל בכל מה שנדרש מבחינה חוקית.