יש מקרים שבהם צריך למנות אדם שיטפל בעניינים האישיים והפיננסיים של הורים מבוגרים שלא יכולים לדאוג לעצמם ולטפל בענייניהם. זהו תהליך שמטרתו להבטיח שלאדם מוסכם תהיה הסמכות לקבל החלטות עבור אותו הורה (או שני ההורים) וההחלטות שלו תהיינה תקפות מבחינה משפטית. מדובר במינוי אפוטרופוס להורים וזה לא מתבצע באופן אוטומטי אלא יש להגיש בקשה לבית המשפט שיבחן את המצב ויקבע אם מדובר בהחלטה הנדרשת. במקרים רבים, ישנה התלבטות בין בני משפחה והחלטה כזו יכולה לגרום לסכסוכים. לכן מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לפני שמחליטים מי יהיה האפוטרופוס על מנת להבין את המשמעויות המשפטיות והכלכליות של המינוי. חשוב לוודא שהאדם הממונה הוא אדם שיוכל למלא את תפקידו בצורה הראויה.
מה המשמעות והסמכויות של אפוטרופוס להורים?
האפוטרופוס הממונה להורים מקבל סמכויות רחבות שנועדו להבטיח את טובת ההורים. הוא יכול לקבל החלטות רפואיות, פיננסיות ואישיות בשמם של ההורים, כל עוד הם לא מסוגלים לבצע את הדברים בעצמם. הסמכויות כוללות את היכולת לנהל את נכסיהם, לשלם עבור טיפול רפואי ולייצג את ההורים מול גופים ציבוריים ופרטיים. מי שמונה בתור אפוטרופוס להורים יודע שעליו לפעול מתוך טובת ההורים בלבד ולהימנע מניגוד עניינים או ניצול לרעה של הסמכויות. המינוי של אפוטרופוס יכול לכלול תחומים ספציפיים או להיות כולל, תלוי בצרכים של ההורים ובמצבם. על האפוטרופוס להגיש דוחות שוטפים לבית המשפט בנוגע לפעולותיו, כך שמוודא שהן נעשו לטובת ההורים בלבד.
מה אתם צריכים לדעת על פסילת צוואה
ישנם מספר תנאים שכאשר הם מתקיימים יתכן וצריך יהיה לחשוב על הגשת בקשה לצורך פסילת צוואה, למשל אם יש חשש שהצוואה נכתבה תחת לחץ או איומים או אם המצווה ערך יותר מצוואה אחת. כמו כן, צוואה יכולה להיפסל אם קיימת סיבה משפטית כמו היעדר חתימה של המצווה או אם היא לא נכתבה לפי ההוראות החוקיות. פסילה של צוואה יכולה להשפיע על חלוקת הרכוש של המנוח ולהוביל לשינויים בחלוקה המקורית כפי שהוא רצה. תהליך הפסילה דורש הוכחות מוצדקות ומפורשות ולכן על מגישי ההתנגדות חלה חובת ההוכחה של טענותיהם באופן חד משמעי. במקרים רבים פסילת הצוואה מובילה לסכסוכים בין יורשים ולכן יש לנהל את ההליך בזהירות ובייעוץ משפטי מקצועי.
עורך הדין יוסי ברקוביץ' עוסק בנושאי צוואות וירושות ובכלל זה גם בנושא הרגיש של פסילת צוואה במקצועיות רבה וניסיון עשיר.